ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΠΑΝΙΟΥ ΣΕ 8 ΒΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΤΕ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

wc3 wc2 wc4

Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση του μπάνιου σας, που μόνο ειδικός θα πρέπει να είστε για τα βγάλετε πέρα. Παρόλα αυτά εμείς σας παραθέτουμε ένα προς ένα, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, αν αποφασίσετε να προχωρήσετε μόνοι σας, χωρίς τη βοήθεια κάποιου μηχανικού ώστε να ολοκληρώσετε το μπάνιο με επιτυχία.
1) Προϋπολογισμός: Ορίστε ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Πριν κάνετε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να κοστολογήσετε την εργασία και προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο αναλυτικά γίνεται, για να μην βρεθείτε μπροστά σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, να ξεκινήσετε την ανακαίνιση του μπάνιου και να μην μπορείτε είτε να το ολοκληρώσετε είτε να το φτιάξετε όπως ονειρεύεστε.
2) Συνεργεία: Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η επιλογή τω συνεργείων, δηλαδή, τον υδραυλικό, τον πλακά, αυτόν που θα κάνει τις αποξηλώσεις του παλιού σας μπάνιου και ενδεχομένως τον ηλεκτρολόγο ή τον γυψοσανιδά, αν χρειαστούν, καθώς και η προμήθεια των υλικών, δηλαδή τα πλακίδια που θα ντύσετε το νέο σας μπάνιο και τα είδη υγιεινής που θα χρησιμοποιήσετε. Το κριτήριο επιλογής δεν είναι πάντα η χαμηλή τιμή και βεβαίως ούτε η υψηλή.
3) Σχεδιασμός: Ο σωστός σχεδιασμός είναι από τα βασικότερα βήματα ενός μπάνιου. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, ρωτήστε κάποιον ειδικό. Θα σας βρει λύσεις που σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν. Για παράδειγμα, αν είναι εφικτό και υπάρχει χώρος, δεν είναι σωστό, όταν ανοίγει η πόρτα του μπάνιου, το πρώτο πράγμα που θα βλέπουμε να είναι η λεκάνη. Καλό θα ήταν λοιπόν, ανοίγοντας την πόρτα να βλέπουμε ένα όμορφο έπιπλο μπάνιου ή μια ιδιαίτερη καμπίνα ντουζιέρας. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε ένα μπάνιο ιδιαίτερο, ξεχωριστό και καλαίσθητο.
4) Μετατροπές: Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μετατρέψετε την μπανιέρα σε ντουζιέρα. Σε πολλές περιπτώσεις πλέον η μπανιέρα είναι περιττή. Ειδικά αν ο χώρος που διαθέτετε δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Είναι ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χώρο, ώστε να φτιάξετε ένα άνετο, ευρύχωρο και λειτουργικό μπάνιο. Επίσης με την επιλογή της ντουζιέρας, ίσως γλιτώσετε το κόστος αγοράς της, καθώς μπορείτε να την χτίσετε. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή στεγάνωση της βάσης, πριν τοποθετηθούν τα πλακίδια. Διαφορετικά μελλοντικά θα έχετε πολλά προβλήματα.

wc9 wc10 wc11

5) Φωτισμός: Σκεφτείτε και σχεδιάστε τον φωτισμό του μπάνιου σας. Όπως και σε οποιονδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, ο φωτισμός μπορεί να αναδείξει ή να καταστρέψει έναν χώρο. Αν στο μπάνιο έχετε περιθώριο ύψους, καλή επιλογή είναι να βάλετε στην οροφή για ανθυγρή γυψοσανίδα, ιδανική για χώρους με υψηλή υγρασία. Στην γυψοσανίδα, μπορείτε να σχεδιάσετε και να τοποθετήσετε κρυφούς φωτισμούς ή σποτάκια, που σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο από το να κρεμάσετε στον τοίχο έναν απλό καθρέφτη με φως και αυτό να αποτελεί τον κύριο και βασικό φωτισμό του μπάνιου σας.
6) Υδραυλικά: Τα υδραυλικά αποτελούν αναμφισβήτητα την κύρια εργασία σε ένα μπάνιο. Όταν πάρετε την απόφαση να ανακαινίσετε το μπάνιο σας καλό είναι να αλλάξετε ολοκληρωτικά όλες τις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις. Αν δεν έχετε αλλάξει τις υδραυλικές σωληνώσεις, μην το σκέφτεστε… είναι το πρώτο που πρέπει να κάνετε. Είναι ένα κόστος που πρέπει όμως να το κάνετε. Πρέπει επίσης να προσέξετε τη δουλειά του υδραυλικού. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να σας βάλει αργότερα σε μεγάλους μπελάδες.
7) Πλακίδια: Επόμενο και βασικό βήμα είναι η επιλογή και η τοποθέτηση των πλακιδίων, κάτι για το οποίο πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, ώστε να κάνετε την σωστή επιλογή. Η ποιότητα των πλακιδίων είναι καθοριστική για την αντοχή τους στο χρόνο. Η τιμή και σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα δεν είναι κριτήριο. Πρέπει να προσέχετε την αντοχή τους, γιατί σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται ακατάλληλα και θα το διαπιστώσετε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα στο τέλος να τα πληρώσετε διπλά. Καλύτερα πλακίδια είναι τα κεραμικά, καθώς έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε υγρασίες. Τελευταία χρησιμοποιείται και η τοποθέτηση ξύλου στο μπάνιο, με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί σωστά και να περάσει πρώτα κατάλληλη επεξεργασία για αντοχή στην υγρασία. Το αποτέλεσμα πάντως σίγουρα είναι εντυπωσιακό. Επίσης κατά την τοποθέτηση πρέπει το εξειδικευμένο συνεργείο να δώσει την κατάλληλη ρήση στο δάπεδο, ώστε τα νερά που θα πέφτουν να μην λιμνάζουν σε κάποιο σημείο, αλλά να οδηγούνται προς το σιφόνι.
8) Είδη Υγιεινής: Το τελευταίο τμήμα για να ολοκληρωθεί ένα μπάνιο είναι οπωσδήποτε τα είδη υγιεινής, δηλαδή η λεκάνη, ο νιπτήρας με το έπιπλο και τον καθρέφτη, η μπανιέρα ή ντουζιέρα, η καμπίνα από κρύσταλλο ή πλαστικό και οι μπαταρίες. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές, οικονομικές και μη, μοντέρνες αλλά και πιο κλασσικές. Μια επίσκεψη σε κατάλληλο κατάστημα θα σας πείσει και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Όπως και να έχει δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και το μπάνιο αποτελεί μέρος του σπιτιού μας και με λίγη φαντασία και καλαισθησία μπορούμε να έχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα.

wc5 wc6 wc7 wc8

ΚΕΙΜΕΝΟ: Γεράσιμος Παυλίδης για το www.gp-construction.eu

Write a comment


Latest comments

 • Markatos Giorgos 3 years ago

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Πραγματικά ότι χρειαζόμαστε, αυτά που πρέπει να προσέξουμε και τι θα μας βοηθήσει για την σωστή ανακαίνιση του μπάνιου μας.

 • Maria Kyriakopoulou 3 years ago

  Τι όμορφα μπάνια και πόσο χρήσιμες συμβουλές, Τελικά και μια απλή ανακαίνιση μπάνιου ή και ολόκληρου του σπιτιού, επιστήμη είναι.

 • Katerina Papageorgiou 3 years ago

  Ωραίο και χρήσιμο κείμενο για ότι αφορά την ανακαίνιση του μπάνιου μας. Πράγματα που ενδεχομένως θα μας γλιτώσουν από πολλούς μελλοντικούς μπελάδες. Συγχαρητήρια που μοιράζεστε την γνώση και την εξειδίκευσή σας μαζί μας.

 • Constantina Vaskou 3 years ago

  Γιατί να μην είχα βρει αυτό το άρθρο λίγο νωρίτερα. Πριν 8 μήνες κάναμε ανακαίνιση στο μπάνιο μας, πληρώσαμε ένα κάρο χρήματα και ακόμα τρέχουμε με διάφορα προβλήματα που συνεχώς βγαίνουν. Αν τα ξέραμε όλα αυτά που αναφαίρετε παραπάνω, θα είχαμε γλιτώσει πολλά. Τουλάχιστον να ξέρουν τι πρέπει να προσέξουν για την ανακαίνιση του μπάνιου οι επόμενοι ενδιαφερόμενοι. Συγχαρητήρια και συνεχίστε έτσι. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνετε. Ευχαριστούμε.

 • Petros Apostolidis 3 years ago

  Πολύ χρήσιμο άρθρο για την ανακαίνιση του μπάνιου μας. Συγχαρητήρια και συνεχίστε έτσι, όχι μόνο για το μπάνιο, αλλά και με πράγματα που πρέπει να προσέξουμε γενικά με μια ολοκληρωτική ανακαίνιση σπιτιού.

 • Eleni Fotiou 3 years ago

  Πολύ καλές και σωστές οι πληροφορίες που δίνετε για ανακαίνιση μπάνιου. Θα σας χρειαστώ σύντομα!

 • Anna Karamicha 3 years ago

  Πόσα πράγματα τελικά πρέπει να γνωρίζει κανείς για ανακαίνιση μπάνιου!

 • Costas Valaseiou 3 years ago

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Πόσο μπορεί να κοστίσει μια ανακαίνιση μπάνιου?