ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΔΙΑΚΟΣΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΑΣ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΤΕ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΑΣ ΜΕ 9 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

topio6 xromatistos-kanapes

Η άνοιξη ίσως είναι η καλύτερη εποχή του χρόνο, καθώς ανοίγει ο καιρός,  μας φτιάχνει τη διάθεση και μας δημιουργεί την επιθυμία για μικρές ή μεγάλες αλλαγές στο σπίτι και κυρίως στο μπαλκόνι μας. Ανοίγουν τα παράθυρα και πλέον το μπαλκόνι, γίνεται ένας από τους κύριους χώρους του σπιτιού. Έτσι ζωντανεύει η επιθυμία να δημιουργήσουμε ένα όμορφο, κατάφυτο, γεμάτο χρώματα και αρώματα, μπαλκόνι. Εμείς θα σας προτείνουμε μικρές αλλαγές που μπορείτε να αλλάξετε ολοκληρωτικά το μπαλκόνι, τη βεράντα ή και τον κήπο σας.
Στα διαμερίσματα που ζούμε, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για κηπουρική. Παρόλα αυτά, τα περιορισμένα τετραγωνικά που διαθέτουμε, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε εντυπωσιακούς χώρους πρασίνου. Έτσι για να είναι το περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο ελκυστικό, καλό είναι να υπάρχουν ολόγυρα λουλούδια και φυτά.
Το μπαλκόνι συνήθως αποτελεί έναν “εγκαταλελειμμένο” χώρο του σπιτιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Με την έλευση όμως της άνοιξης, οφείλουμε να δώσουμε την θέση που του αξίζει, καθώς μπορεί να μετατραπεί στον ομορφότερο χώρο του σπιτιού. Είναι η στιγμή που πρέπει να ασχοληθούμε για να του αλλάξουμε μορφή και δημιουργήσουμε έναν χώρο ζεστό, φιλικό και ξεκούραστο. Το μπαλκόνι πραγματικά, με λίγη περιποίηση, καλό γούστο, μεράκι και φαντασία, μπορεί να μετατραπεί σε έναν κατάφυτο, πολύχρωμο, παράδεισο στο κέντρο της πόλης. Μην ξαχνάμε ότι ένα μπαλκόνι έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να γίνει ένας από τους κύριους χώρους του σπιτιού μας. Εδώ θα δούμε κάποιες όμορφες και έξυπνες ιδέες για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας, ανεξάρτητα με το μέγεθός του, καθώς και αν το διαμέρισμα είναι ιδιόκτητο ή το νοικιάζουμε, έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν μοναδικό και ξεχωριστό χώρο.

topio16 ιδέες-σχεδιασμού-για-μικρά-μπαλκόνια30 fysika3 ksilina-epipla

1) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να οριοθετήσουμε τον χώρο μας, είτε είναι μεγάλος είτε μικρός, πρέπει να καθορίσουμε το σημείο πρασίνου και φύτευσης, καθώς και το σημείο του καθιστικού, εκεί δηλαδή που θα τοποθετηθούν τα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Δεν έχουν σημασία τα τετραγωνικά του μπαλκονιού που διαθέτουμε… η σωστή όμως οριοθέτηση είναι απαραίτητη. Θα μας βοηθήσει πολύ επίσης, αν φτιάξουμε ένα πρόχειρο σχέδιο στο χαρτί για να αντιληφθούμε στην πράξη τις αλλαγές που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Ξεκινάμε λοιπόν έχοντας στο μυαλό μας να τοποθετήσουμε περιμετρικά τα φυτά και στο κέντρο του μπαλκονιού το καθιστικό.

2) ΚΑΓΚΕΛΑ: Στο σημείο όπου βρίσκεται το κάγκελο του μπαλκονιού μπορούμε να τοποθετήσουμε προστατευτικό με καλαμιές. Έτσι κατά κάποιον τρόπο αποκτάμε ιδιωτικότητα και στο μπαλκόνι μας, καθώς πλέον δεν φαινόμαστε ούτε από τον δρόμο, αν το διαμέρισμά μας βρίσκεται σε χαμηλό όροφο, ούτε από τις απέναντι πολυκατοικίες. Έτσι προσφέρουμε μια ζεστασιά στον χώρο του μπαλκονιού, καθώς μετατρέπεται σε μέρος του σπιτιού και όχι σαν κάτι εξωτερικό. Διαφορετικά μια καλή επιλογή είναι να τοποθετήσουμε κρεμαστές πολύχρωμες γλάστρες και να τις γεμίσουμε με λουλούδια.

3) ΔΑΠΕΔΟ: Συνήθως στο δάπεδο των μπαλκονιών έχει τοποθετηθεί πλακάκι. Για να το διαχωρίσουμε από τον χώρο φύτευσης, μπορούμε πολύ εύκολα να το αλλάξουμε, χωρίς να το καταστρέψουμε, τοποθετώντας από πάνω ξύλινο δάπεδο teak εξωτερικού χώρου, αφήνοντας όμως τον χώρο φύτευσης ως έχει (με το πλακάκι). Η τοποθέτηση γίνεται πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται εξειδικευμένο συνεργείο. Οι πλάκες είναι έτοιμες κομμένες και κουμπώνουν η μια δίπλα στην άλλη, εύκολα και γρήγορα. Για να αποφύγετε κοψίματα, τοποθετήστε πρώτα το ξύλινο δάπεδο, αφήνοντας περιμετρικά 30-40 πόντους, όπου και θα μπουν τα φυτά σας.

4) ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΕΣ & ΓΛΑΣΤΡΕΣ: Στον χώρο φύτευσης μπορείτε να τοποθετήσετε όμορφες, χαμηλές ξύλινες ή μη, ζαρντινιέρες. Το κόστος τους δεν είναι μεγάλο και το αποτέλεσμα πανέμορφο. Επίσης αν προτιμάτε, μπορείτε να τις βάψετε εξωτερικά με διάφορα χρώματα της επιλογής σας, που θα δώσουν περισσότερη ζωντάνια στο μπαλκόνι, καθώς και οι πολύχρωμες γλάστρες προσφέρουν χαρούμενο τόνο.

5) ΒΑΨΙΜΟ: Ανάλογα την κατάσταση και την παλαιότητα του σπιτιού μας, καλό θα ήταν να φρεσκάρουμε λίγο τον χώρο του μπαλκονιού (απλό φρεσκάρισμα, δεν αλλάζουμε χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους μιας πολυκατοικίας). Ο χώρος θα φαίνεται πιο καθαρός και σίγουρα πολύ πιο όμορφος.

2787061759_59e82d34b7 untitled ασφόδελος-1-λουλούδια-μπαλκόνι ηράνθεμο-1-λουλούδια-μπαλκόνι

6) ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Βάλτε τον σωστό φωτισμό στη βεράντα σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε κάτι τέτοιο. Αν έχετε ρεύμα στο μπαλκόνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικές λάμπες. Διαφορετικά τα κεριά είναι ένας υπέροχος και ρομαντικός τρόπος για να φωτίσετε τον χώρο. Όμορφα, διακριτικά φαναράκια με κεριά, θα δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στο μπαλκόνι σας. Τέλος υπάρχουν και τα ηλιακά φαναράκια, τα οποία συσσωρεύουν ηλιακή ενέργεια την ημέρα και προσφέρουν έναν απαλό φωτισμό το βράδυ.

7) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ & ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ: Τα φυτά αναμφισβήτητα αποτελούν τους πρωταγωνιστές του μπαλκονιού. Είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και η σωστή τοποθέτησή τους. Δεν ευδοκιμούν εξίσου όλα τα φυτά στις διαφορετικές θέσεις του μπαλκονιού. Επομένως πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των φυτών που προτιμούν τον ήλιο, αυτών που προτιμούν τη σκιά, καθώς και φυτά που είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.
Αναμφισβήτητα από ένα ελληνικό μπαλκόνι, δεν θα πρέπει να λείπει μια μπουκαμβίλια ή ένα χιώτικο γιασεμί. Πρόκειται για ανθεκτικά στον ήλιο φυτά, ιδιαίτερα ανθοφόρα, ενώ αν αναπτυχθούν αρκετά προσφέρουν μια όμορφη πολύχρωμη και γεμάτη αρώματα σκιά. Η τριανταφυλλιά επίσης είναι ένα ακόμα φυτό ανθεκτικό στον ήλιο, καθώς και το ριχόσπερμα, που αναπτύσσεται γρήγορα και προσφέρει υπέροχο άρωμα.
Ανοιξιάτικο μπαλκόνι χωρίς βασιλικό δεν υπάρχει. Είναι εύκολο φυτό, αλλά χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Για τις ζαρντινιέρες ή τις γλάστρες μια καλή επιλογή αποτελούν τα γεράνια σε διάφορα χρώματα, οι πετούνιες που δίνουν πολύχρωμα άνθη όλο το καλοκαίρι, οι κατιφές, η αλόη, το νυχτολούλουδο, αλλά και η λεβάντα, που εκτός του υπέροχου αρώματος, απομακρύνει τα κουνούπια. Να θυμάστε ότι σε μια ζαρντινιέρα μήκους 1 μέτρου μπορείτε να φυτέψετε το πολύ 4-5 φυτά. Στις ζαρντινιέρες εντυπωσιακό αποτέλεσμα δίνουν οι συνθέσεις, με επιλογή διαφορετικών φυτών. Αν έχετε αρκετό χώρο στο μπαλκόνι σας, παρόμοιο αποτέλεσμα αποτελούν και τα ξύλινα διακοσμητικά καροτσάκια, γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια.
Τα δέντρα σε γλάστρες επίσης είναι μια εξαιρετική επιλογή. Σε κάθε μπαλκόνι πρέπει να υπάρχει θέση για μια ελιά. Είναι πολύ ανθεκτική όλο το χρόνο και έχει θετική ενέργεια. Επίσης η λεμονιά, πέρα από τον καρπό της, προσφέρει μεθυστικά αρώματα στο μπαλκόνι και πανέμορφα άνθη.
Παραδείγματα φυτών που αγαπούν το πολύ φως είναι επίσης η πετούνια, το γεράνι, η θαμνώδης μαργαρίτα και η λουίζα. Ενώ φυτά που έχουν ανάγκη την μερική σκίαση είναι ο κισσός, οι φτέρες, η μπιγκόνια και ο έρωτας.
Είναι πολύ σημαντικό να επιθεωρείτε τα φυτά του μπαλκονιού σε τακτικά διαστήματα. Θα πρέπει να ελέγχετε το χώμα και την υγρασία του, τα μαραμένα άνθη που πρέπει να αφαιρούνται από τα κοτσάνια, καθώς και την συχνότητα ποτίσματος. Το υπερβολικό πότισμα είναι σίγουρο ότι δεν τους κάνει καλό.

8) ΕΠΙΠΛΑ: Ανάλογα τα τετραγωνικά του μπαλκονιού μας, επιλέγουμε και τα ανάλογα έπιπλα. Αν έχουμε χώρο, καλή επιλογή αποτελούν τα μικρά σαλονάκια από μπαμπού. Διαφορετικά ένα ξύλινο τραπέζι με καρέκλες σκηνοθέτη προσφέρουν ένα ζεστό περιβάλλον, καθώς επίσης αν σας αρέσει να κάθεστε χαμηλά, οι αναπαυτικές μαξιλάρες με ένα χαμηλό τραπεζάκι είναι μια εξαιρετική ιδέα.

9) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Το τελευταίο στάδιο της ανανέωσης του μπαλκονιού μας, αποτελούν τα διακοσμητικά στοιχεία, που εκφράζουν το στιλ και την αισθητική μας. Επιλέξτε φαναράκια με κεριά σε διάφορα σημεία του μπαλκονιού. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε επάνω στο τραπέζι, ανάμεσα στις γλάστρες ή ακόμα και να τα κρεμάσετε από την οροφή. Επίσης στο σημείο που τελειώνει το ξύλινο δάπεδο και γύρω από τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες, μπορείτε να τοποθετήσετε πέτρες και βότσαλα, διαφόρων μεγεθών, ώστε να καλύψετε το ενδιάμεσο κενό. Μικρά σιντριβάνια, ανθοστήλες, ένα τζάκι βιοαιθανώλης σε κάποια γωνία ή ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία, σχεδιασμένα από εμάς και βαμμένα με έντονα χρώματα, προσθέτουν την αισθητική και το στιλ που σας αξίζει.

Ανοιξιάτικες-ιδέες-διακόσμησης-για-τον-κήπο-την-αυλή-το-μπαλκόνι38  Ανοιξιάτικες-ιδέες-διακόσμησης-για-τον-κήπο-την-αυλή-το-μπαλκόνι29  Ανοιξιάτικες-ιδέες-διακόσμησης-για-τον-κήπο-την-αυλή-το-μπαλκόνι35  polixroma-epipla

ΚΕΙΜΕΝΟ: Γεράσιμος Παυλίδης για το www.gp-construction.eu

Photos: http://inspire-andcreate.blogspot.gr/2013/06/8-tips.html – http://www.aggouria.net/idees-diakosmisis-mikro-mpalkoni/

Write a comment


Latest comments

  • Μαρκάτος Γιώργος 3 years ago

    Ωραίες, έξυπνες, ιδιαίτερες και το σημαντικότερο οικονομικές. Θα τις εφαρμόσω την άνοιξη.

  • Miranta Karra 3 years ago

    Τι τέλεια!!!!!

  • Maria Maronikou 3 years ago

    Τέλειες και πολύ όμορφες ιδέες για να αλλάξουμε και να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας.