ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ

ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ Η’ ΜΑΤ?


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Πολιτικός Μηχανικός/ Interior Designer


 

test14

Είστε από τους λάτρεις της φύσης? Τότε το ξύλινο πάτωμα θα σας συναρπάσει, καθώς συνδυάζει την αίσθηση χαλαρότητας και ηρεμίας που βρίσκεται μόνο στην φύση, με ένα σύγχρονο και μοντέρνο σχεδιασμό.

Φυσικό και ζωντανό υλικό, αποπνέει αίσθηση ζεστασιάς και αρχοντιάς στο χώρο. Οι ίνες του απορροφούν την υγρασία χαρίζοντας υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ενώ η επεξεργασία που έχει υποστεί, αλλά και οι βαφές το προστατεύουν στο πέρασμα του χρόνου. Διατίθεται με προλουστραρισμένο γυαλιστερό ή ματ φινίρισμα.

Το ξύλινο δάπεδο γενικά, παρόλο που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό, με την κατάλληλη όμως φροντίδα, είναι ανθεκτικό στο χρόνο και τοποθετείται εύκολα (πάντα από εξειδικευμένο συνεργείο). Επιπλέον είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς το μειωμένο πάχος του απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ξυλείας έως και 40%. Προσφέρουν εξαιρετική ηχομόνωση και θερμομόνωση. Συνήθως το προβερνικωμένο δάπεδο είναι περασμένο σε ειδικά μηχανήματα με 7 στρώσεις βερνίκι, το οποίο το καθιστά πολύ ανθεκτικό στην κρούση. Είναι φυσικό προϊόν και διατηρεί τις ιδιότητες του ξύλου, ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι και με μικρότερες συστολές – διαστολές χάρη στην εσωτερική του στρώση (λευκή ξυλεία). Τέλος είναι ανθεκτικό στην υγρασία και καθαρίζεται άφοβα.

Το χειροποίητο, πεπαλαιωμένο δάπεδο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία στην τελική επιφάνεια, ώστε η όψη του να δείχνει ταλαιπωρημένη και παραδοσιακή. Γενικά φροντίζετε να προστατεύετε το ξύλινο δάπεδο από τον ήλιο καθορίζοντάς το με ελαφρώς βρεγμένο πανί και ειδικά προϊόντα για ξύλο, ενώ γενικά προσέχετε να μην σύρετε πάνω έπιπλα, για να μη γδέρνεται.

Ξύλιναπαρκέτα–Laminate–Βινυλικά-δάπεδα–Μοκέτες(1)      DOUSSIE-FLLOR-1320x564

Γυαλιστερό Φινίρισμα

Πριν περίπου 15 χρόνια και ειδικά για τους παλιούς, το ξύλινο πάτωμα έπρεπε να γυαλίζει, να είναι «καθρέφτης» ή «αεροδρόμιο» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Οπότε το να γυαλίζει το δάπεδο, δυστυχώς ήταν μονόδρομος. Στην πραγματικότητα τα βερνίκια που χρησιμοποιούνταν, χάριζαν αυτή τη γυαλάδα στο πάτωμα. Τα γυαλιστερά δάπεδα αποκαλύπτουν τις ατέλειες μιας επιφάνειας, καθώς αντανακλά ακόμα και το πιο απαλό φως. Γενικά όμως μπορεί να δώσει σε έναν χώρο μια ιδιαίτερα μοντέρνα αίσθηση ή να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πολυτέλειας. Παραμένει ανθεκτικό στο χρώμα (ανάλογα βέβαια την χρήση, αλλά και την ποιότητα των βερνικιών που χρησιμοποιούνται) και είναι ευκολότερο στο καθάρισμα.

Ματ Φινίρισμα

Αντίθετα το ματ φινίρισμα έχει την ιδιότητα να προσφέρει στο χώρο μια αίσθηση χαλαρότητας και ηρεμίας. Το αποτέλεσμα είναι μια «καθαρή», φυσική αίσθηση στο χώρο. Κι αυτή η αίσθηση μας κάνει να νιώθουμε ένα δωμάτιο πιο δικό μας από ποτέ. Η απλότητα μιας ματ επιφάνειας επιτρέπει στο μάτι να συγκεντρωθεί στο χρώμα και το design αντί για την υφή και τα υλικά. Επίσης το ματ φινίρισμα έχει την ιδιότητα να αντανακλά το φως, με αποτέλεσμα να δίνει στον χώρο επιπλέον λάμψη (γι’ αυτό επιλέξτε απαλά, ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους).

Πέραν του ότι το πάτωμα δε γυαλίζει και δε γλιστράει, θα έχετε ένα πραγματικά φανταστικό αποτέλεσμα, αφού το ματ φινίρισμα έχει την ιδιότητα να προσφέρει στο χώρο απλότητα, ζεστασιά και καθαρή, φυσική αίσθηση που ξεκουράζει το μάτι. Θα πετύχετε έτσι και ένα σοφιστικέ αποτέλεσμα που δεν το προσφέρουν οι άλλες υφές και που μπορείτε να ενσωματώσετε όχι μόνο στο πάτωμα, αλλά και στην υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου σας. Εν ολίγοις, με ένα ματ ξύλινο πάτωμα θα νιώθετε το σπίτι πιο δικό σας από ποτέ.

Πως τοποθετείται: Σε επίπεδη και λεία επιφάνεια (π.χ. τσιμεντοκονία) με πάχος σανίδας που ξεκινάει από 10mm. Ο πιο εύκολος τρόπος τοποθέτησης είναι ο πλωτός (όταν η μια σανίδα κουμπώνει με την άλλη με ειδικό τρόπο, χωρίς τη χρήση κόλλας). Από την άλλη, υπάρχει ο κολλητός, που χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη ξύλινου δαπέδου (οι σανίδες εφαρμόζουν με ειδική κόλλα στο πάτωμα), καθώς και  ο καρφωτός, που αφορά το προλουστραρισμένο και το μασίφ πάτωμα.

Γενικά η τοποθέτηση του ξύλινου δαπέδου δεν είναι και τόσο απλή, ώστε να μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε μόνος του. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία, που μάλιστα γίνεται έως και περίπλοκη κάτω από συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Γιατί?

α) Τα υλικά του ξύλινου πατώματος είναι ακριβά. Έτσι ακόμα και το παραμικρό λάθος κοστίζει.

β) Είναι απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις. Πρέπει να γνωρίζετε πως λειτουργεί το ξύλο σαν υλικό, να γνωρίζετε τις ιδιότητές του, αλλά και να μπορείτε να συνυπολογίσετε τις κλιματικές συνθήκες. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πόσο κενό να αφήσετε ανάμεσα στις σανίδες και πώς να δουλέψετε το χώρο κοντά στις ντουλάπες, στο τζάκι και τις σκάλες. Οπότε δεν αρκεί απλώς … «να πιάνουν τα χέρια σας».

γ) Απαιτούνται ειδικά εργαλεία για την σωστή τοποθέτηση του ξύλινου δαπέδου, πολλά περισσότερα από ένα σφυρί και λίγες βίδες, τα οποία δεν είναι καθόλου οικονομικά.

Η GP-Construction Gerasimos Pavlidis, παρακολουθώντας τις νέες τάσεις, αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες για προϊόντα υψηλής ποιότητας, αναζητάει σταθερά τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς και εξασφαλίζει τις καλύτερες συνεργασίες, παραδίδοντας στον πελάτη ένα άψογο αποτέλεσμα. Μελετώντας πάντα το χώρο, προτείνουμε τις ιδανικές διακοσμητικές λύσεις που ταιριάζουν στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Write a comment