ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

ΤΑ 10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Η ανακαίνιση του σπιτιού είναι μια διαδικασία που πολλές φορές, αν δεν γνωρίζουμε, κάτι το οποίο βέβαια είναι πολύ λογικό, μπορεί να μας κοστίσει ακριβά και να μας βάλει σε έναν κυκεώνα απανωτών και συνεχόμενων προβλημάτων, που πραγματικά θα μας φέρουν σε αδιέξοδο.
Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα δέκα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να σας βοηθήσουν, να ανακαινίσετε και να αλλάξετε ριζικά τον προσωπικό σας χώρο.

Ο πολιτικός μηχανικός και διακοσμητής εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, Γεράσιμος Παυλίδης, έχοντας πολύχρονη εμπειρία στις ανακαινίσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, μας δίνει τον δεκάλογο της σωστής ανακαίνισης, με χρήσιμες συμβουλές και tips που πρέπει να ακολουθήσουμε, για μια πετυχημένη και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, ανακαίνιση.

85     86     31     DSC_0086

1. «Η αρχή είναι το παν»: Μπορεί να έχουμε αποφασίσει το είδος της ανακαίνισης που θέλουμε να κάνουμε, π.χ. μπάνιο, κουζίνα, κάποιον άλλο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ή και ολοκληρωτική ανακαίνιση, μπορεί να έχουμε φανταστεί πως θέλουμε να γίνει, παρόλα αυτά, μια γνώμη από έναν έμπειρο μηχανικό, είναι απαραίτητη. Θα συζητήσετε μαζί του και θα σας προτείνει ιδέες και λύσεις που δεν τις έχετε σκεφτεί και σίγουρα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους. Πολλοί δυστυχώς σκέφτονται «καλά ένας ξένος θα μου πει πως θα φτιάξω το σπίτι μου»; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ΟΧΙ». Θα σας βοηθήσει όμως και θα σας βρει λύσεις, με σκοπό πάντα το τελικό αποτέλεσμα να είναι η δημιουργία όμορφων, καλαίσθητων και λειτουργικών χώρων. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές πράγματα που σκεφτόμαστε δεν είναι εφαρμόσιμα. Βήμα πρώτο λοιπόν, για μια σωστή ανακαίνιση, είναι να έρθετε σε επαφή και να συζητήσετε, με έναν έμπειρο μηχανικό.
2. «Σχεδιασμός»: Ζητήστε απ’ τον μηχανικό να σας φτιάξει κάποια σχέδια-προτάσεις, είτε σε μια απλή κάτοψη, είτε ακόμα και σε φωτορεαλισμό. Η αποτύπωση στο χαρτί θα σας βοηθήσει να καταλήξετε πιο εύκολα σ’ αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο γούστο, στις ανάγκες και στην αισθητική σας.
3. «Οικονομική Προσφορά»: Ζητήστε μια πλήρως αναλυτική προσφορά από τον μηχανικό σας και φροντίστε να αποκλείσετε τυχών κρυφές χρεώσεις. Βέβαια καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι όταν πρόκειται για ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού, ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι μπορεί να προκύψει. Παρόλα αυτά ένας έμπειρος μηχανικός, μετά από επίσκεψη στον χώρο και γνωρίζοντας βασικά στοιχεία του σπιτιού, όπως το έτος κατασκευής του, μπορεί να καταλάβει πολλά για τον τρόπο με το οποίο κατασκευάστηκε, έτσι ώστε να προϋπολογίσει πράγματα, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία μιας σύγχρονης κατοικίας. Για παράδειγμα αντικατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα, νέες ενισχυμένες ανεξάρτητες γραμμές, γείωση σπιτιού αν δεν υπάρχει, υδραυλικές σωληνώσεις κτλ. Κανόνας αποτελεί ότι οι σημαντικότερες και ίσως κοστολογικά ακριβότερες εργασίες σε μια ανακαίνιση είναι αυτές που δεν φαίνονται (ηλεκτρολογικά/ υδραυλικά) και όχι τόσο αυτές που φαίνονται.
4. «Συνεργεία»: Επόμενο βήμα, που απαιτεί όμως ιδιαίτερη προσοχή είναι στην επιλογή του συνεργείου. Βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή σας, σίγουρα δεν πρέπει να αποτελεί μόνο το οικονομικό. Ζητήστε να δείτε προηγούμενες δουλειές. Ο επαγγελματισμός και η εμπειρία κάποιου φαίνονται από την πρώτη στιγμή. Αν το κριτήριό σας είναι μόνο το οικονομικό, δυστυχώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στο μέλλον, θα σας κοστίσει πολύ ακριβότερα και σε χρήμα, και σε χρόνο και σε ταλαιπωρία.
5. «Επιλογή Υλικών»: Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην ανακαίνιση και να δώσετε μεγάλη σημασία, όχι μόνο στην ποιότητα, αλλά και στο στιλ, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να σας αντιπροσωπεύει απόλυτα. Μην ξεχνάτε, ότι ανακαίνιση δεν κάνουμε κάθε μέρα, ενώ το αποτέλεσμα θα το βλέπουμε κάθε μέρα. Ζητήστε την βοήθεια του μηχανικού σας. Με την εμπειρία του θα σας βοηθήσει αρκετά.
6. «Καλή Αρχή»: Με την αποδοχή της οικονομικής προσφοράς του μηχανικού, ορίζετε ημέρα έναρξης εργασιών, ενώ παράλληλα καλό είναι να ζητήσετε και χρόνο παράδοσης. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, οι επισκέψεις σας στο έργο πρέπει να είναι συχνές, για να μην πούμε καθημερινές. Έτσι θα ελέγχετε ότι όλα βαίνουν καλώς και τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, απορίες ή αλλαγές, θα πρέπει να τις συζητάτε πρώτα με τον μηχανικό σας και ποτέ απευθείας με τα συνεργεία.
7. «Κρυφές Εργασίες»: Όπως είπαμε και παραπάνω, μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στις εργασίες που δεν φαίνονται (ηλεκτρολογικά και υδραυλικά). Στις συγκεκριμένες δουλειές τουλάχιστον, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι το μόνο που δεν πρέπει να σας απασχολεί, αλλά αποτελεί τα κύρια στοιχεία για την σωστή λειτουργία μιας σύγχρονης κατοικίας. Ένα σπίτι της δεκαετίας του 60’ ή του 70’ για παράδειγμα, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις απαιτήσεις ενώς σύγχρονου σπιτιού.
8. «Καλή Συνεργασία»: Για την ορθή εξέλιξη των εργασιών, απαιτείται η καλή συνεργασία μεταξύ πελάτη-μηχανικού σε όλους τους τομείς… Συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού. Θα πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον τρόπο πληρωμής των συνεργείων, γεγονός που θα εξασφαλίζει παράλληλα την ομαλή σχέση μεταξύ τους. Συμβουλή, να έχετε συντάξει πριν την έναρξη των εργασιών ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, που θα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο πληρωμής κατά τη διάρκεια ανακαίνισης του σπιτιού σας.
9. «Εγγύηση»: Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο σωστός επαγγελματίας αναλαμβάνει και την επιδιόρθωση διαφόρων τυχών κακοτεχνιών που μπορεί να υπάρξουν και δυστυχώς πολλές φορές θα φανούν μετά την παράδοση του έργου. Και βέβαια μια ενδεχόμενη κακοτεχνία δεν σημαίνει ότι η επιλογή του συνεργείου, δεν ήταν η κατάλληλη. Φροντίστε με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, όπου και θα αναφέρονται όλες οι παρατηρήσεις του πελάτη, ενώ ο μηχανικός θα είναι υποχρεωμένος να τις επιδιορθώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
10. «Η Καλύτερη Αμοιβή»: Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη αμοιβή για τον μηχανικό σας, δεν είναι τόσο να ψάχνει να βρει τρόπους για να βγάλει περισσότερα χρήματα, όσο η καλή διαφήμιση που θα του κάνετε στην περίπτωση που μείνετε ικανοποιημένοι από την συνεργασία σας. Φροντίστε λοιπόν να είστε γενναιόδωροι σε αυτό και αν πραγματικά μείνετε ικανοποιημένοι, να το εφαρμόσετε.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Γεράσιμος Παυλίδης για το www.gp-construction.eu

Write a comment


Latest comments

 • Maria Ioannou 3 years ago

  Χρήσιμες πληροφορίες. Ευχαριστούμε!

 • Eleni Hadjigeorgiou 3 years ago

  Ωραίο άρθρο και αρκετά κατατοπιστικό. Ευχαριστούμε.

 • Katerina Karra 3 years ago

  Χρήσιμες πληροφορίες, που θα μας βγάλουν από την δύσκολη θέση.

 • Paris Karakasis 3 years ago

  Χρήσιμα… ευχαριστούμε!

 • Olga Polikarpou 3 years ago

  Καλή δουλειά, ευχαριστούμε!